Jóllét Forrás

találkozási tér

Csoport hírek

Ezen az oldalon találhatod a csoportok híreit.

Élelem-közösség találkozó, megújult csoportleírás - Élelem-közösség

Az Élelem-közösség életében két fontos történés zajlott a napokban.

 • Nyitott találkozót tartottunk
 • Megújítottuk a csoport leírását

Az Élelem-közösség csoport nyitott online találkozójára február 27-én került sor.

A beszélgetésen körbejártuk, ki mit ért élelem-közösség kifejezés alatt, milyen az a magforrás közösség, az erre a működésre való törekvésben milyen feladatokkal, kihívásokkal szembesülnek a közösség tagjai.

A találkozón "kezdők és haladók" egyaránt részt vettek, így a tapasztalatcsere mellett kérdések és elképzelések egyaránt helyet kaptak, ilyen módon friss szemmel rátekintve egy-egy problémára.

A beszélgetés azzal zárult, hogy a jelenlévők kapcsolatot építettek, így az összekapcsolódás és egymás támogatása a találkozót követően is folytatódhat.

A találkozóról hangfelvétel készült, amelyet "Az új világ hangjai" hangcsatornán elérhetővé tettünk ITT.

A csoport leírását és megállapodását megújítottuk

A találkozó által is inspirálva a leírásban megfogalmaztuk, mit értünk élelem-közösség alatt, pontosítottuk a csoport célját és hogy kiket várunk a csoportba. A csoportmegállapodásban pedig megjelenítettük, hogy ez a csoport magforrás típusú körként működik.

Mindezt a csoport bemutatkozásánál találjátok: https://tarsadalmijollet.hu/csoport/12/elelem-kozosseg

Aki ennek alapján hívást érez, hogy csatlakozzon hozzánk, szeretettel várjuk!

P. Horváth Andrea, 2024-03-03


A Lelki egészség csoport tervezett programjai - Lelki egészség

A Lelki egészség csoport azt tűzte ki célul, hogy olyan témákkal foglalkozunk közösen, amelyek segítenek a külső változásokat megalapozó belső utunkon haladni. Nehézségeink, feladataink, élményeink, jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztása segítségével.

A januári első csoporttalálkozón az elengedés és reziliencia volt a választott témánk. A találkozó végén abban is megállapodtak a résztvevők, hogy további beszélgetésekkel folytatjuk a közös munkát. Olyan módon, hogy újabb témákat járunk körbe. Ehhez előbb összegyűjtjük az ötleteket, majd rendezzük és megbeszéljük, hogy mikor melyik témát válasszuk.

A találkozókra havonta egy alkalommal kerül majd sor, hasonlóképp egyelőre online Zoom-on. Az eddigi ötletelés alapján a következő témákat találtuk:

 • Érzelemtől az értelemig
 • Tompaságtól az érzékelésig, a férfi és női energia, érzékelés és érzékenység kérdésköre
 • Hála
 • Lelki egészség és közösség
 • Jó gyakorlatok egyéni életünkben és a közösségekben (család, kapcsolatok, társadalom)
 • Önfelvállalás

A beszélgetésekhez az ötletgazdák egy-egy rövid felvezetővel készülnek majd, amelyekben saját meglátásaik és tapasztalataik megosztásával inspirálják a közös beszélgetést.

A következő eseményt hamarosan közzétesszük.

Ha már regisztráltál a Portálon, hírlevélben tájékoztatunk majd.
Ha egyelőre csak távolabbról érdeklődsz és még nem vagy fent a Portálon, akkor pedig iratkozz fel hírlevelünkre, hogy közvetlenül értesíthessünk: https://forms.gle/S18g4L3TAPC9ZMe99

 

P. Horváth Andrea, 2024-01-18, módosítva: 2024-01-28


A kommunikáció színei - tematikus beszélgetés - Az új világ hangjai

"Az új világ hangjai" program soron következő tematikus beszélgetésének témája a kommunikáció. Hányféleképpen kap helyet az életünkben, közösségi kapcsolódásainban és önkifejezésünk során? Milyennek képzeljük a kommunikáció formáit, helyét és szerepét az új világban, amit vágyunk és építünk? Ki milyen feladatot lát a maga számára ezen a területen?

A kommunikáció színei az azonos című, december 3-i adáshoz kapcsolódó nyitott, tematikus beszélgetés.

A témakör igen tágas, így várhatóan újabb beszélgetésekkel és programokkal folytatjuk majd ezt a témát.

Szeretettel hívjuk és várjuk mindazokat, akik érintve érzik magukat ezzel a témával, szívesen megmutatnánk saját gondolataikat, cselekvéseiket és ismernék meg másokét is.

Az esemény részleteit itt találjátok, ugyanitt tudtok jelentkezni is a programra:

https://tarsadalmijollet.hu/esemeny/45/tematikus-beszelgetes-a-kommunikacio-szinei

 

P. Horváth Andrea, 2024-01-03


Beszélgetés a jövő iskolájáról - Szabad Tanulás

Az új világ hangjai keretében Pataki Andrea beszélgetett Ludescher Ottóval, hogy mi a jövőképe a gyerekek tanulásával kapcsolatban. A podcastot itt hallgathatod meg: A jövő iskolája a szabad tanulóközösség

Beszélgetés a jövő iskolájáról

2023. október 12.-én "Tematikus beszélgetés a jövő iskolájáról" egy online találkozó volt, ahol az ott résztvevők osztották meg egymással a gondolataikat a témával kapcsolatban. Itt hallgathatod meg a beszélgetés felvételét: https://spotifyanchor-web.app.link/e/fEFYu9hxRDb 

Hogy ezt a megkezdett munkát folytatni tudjuk és új érdeklődők is bekapcsolódhassanak, létrehoztuk a Szabad Tanulás csoportot. A csoport célja, hogy az érintettek (gyerekek, szülők, pedagógusok és bárki, aki szívén viseli ezt a kérdést) találkozhassanak, megmutathassák egymásnak elképzeléseiket, tapasztalataikat és akár külön, akár új programokban együtt elkezdhessék, illetve folytathassák cselekvéseiket.

Reményeink szerint jövőképeink megosztása tovább folytatódik és egyre többen bekapcsolódnak majd a saját képeikkel és cselekvéseikkel. 😊

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Szabad Tanulás csoportban!

Ludescher Ottó, 2023-10-28, módosítva: 2024-05-13


Megújul A Keltető - "Keltető" közösségi tér

Kedves Társak és mindazok, akik figyelemmel követik A Keltető folyamatait!

Új szakaszhoz érkeztünk, amelynél szervezőként szükségesnek látjuk, hogy megújítsuk azokat a kereteket, amelyeket A Keltető néven ismerünk.

Ez a következőket jelenti:

 • Egyértelműbben fogalmazzuk meg az eddig programok célját, benne A Keltető közösségi tér és havi találkozók, valamint a Tűzmag csoport és találkozóinak feladatait.
 • Új elemeket és kereteket hozunk be az új világ építéséhez kapcsolódó folyamatokba. Úgymint a jövőkép és feladatvállalás, cselekvés szintje, amelyhez kapcsolódik Az új világ hangjai hangcsatorna, amely kezdeményezéshez már többen kapcsolódtok. Ám ez nem pusztán hangcsatorna és beszélgetés, hanem egyben felvezetője egy-egy tematikus beszélgetésnek, amelyekből azután tematikus munkacsoportok tudnak kialakulni, ahonnan pedig együttműködések és konkrét cselekvések nőhetik ki magukat.
 • Mindezekkel tehát konkrét kereteket és folyamatokat alakítunk ki a beszélgetésektől, együtt gondolkodási alkalmaktól a közös cselekvésekig. Valamennyi új és régi program szerves egészként, egymást támogatva segíti a fejlődést. 
 • Még hangsúlyosabban foglalkozunk azzal, hogy láthatóvá és hallhatóvá váljunk, hogy az új világ építői idetaláljanak és ezekhez a jól körvonalazott terekhez és programokhoz tudjanak kapcsolódni.
 • Mindehhez pedig a Társadalmi Jóllét Portál ad megfelelő online teret.

Ilyen formán tehát A Keltető átalakul majd, hogy mind erőteljesebben látszódjanak a körvonalai és végre cselekvési folyamatokkal tudjon megtöltődni, életre kelni a tér.

Aki érez magában kíváncsiságot, még inkább elköteleződést, hogy elképzeléseinket megismerje és lehetősége szerint feladatot is vállaljon, azokat szeretettel várjuk a következő találkozón, amelynek időpontja 2023. szeptember 7. 18.00 óra. 

További részletek és jelentkezés: https://tarsadalmijollet.hu/esemeny/37/uj-vilag-epitok-kozossegi-talalkozoja-2023-szeptember

P. Horváth Andrea, 2023-08-22


A Keltető csoport a Portálon - "Keltető" közösségi tér

 A keltető

Új csoporttal gazdagodtunk. A Keltető csoport a közösségek közösségi tere kíván lenni, ahol egyéni közösségkeresőket meglévő közösségekkel, közösségeket pedig egymással segítenek összekapcsolódni, miközben szem előtt tartják az egyén-közösség-hálózat szintek egymást támogató fejlődését, az ebben való tapasztalatcserét, gazdagodást.

Olvasd el a bemutatkozót és ha hívást érzel, csatlakozz a csoporthoz!

A Keltető csoport

P. Horváth Andrea, 2022-10-02, módosítva: 2023-02-24