Jóllét Forrás

találkozási tér

Szabad Tanulás


A szabad tanulás számunkra egyet jelent a belső vezetettségben való kibontakozással. Ebben a folyamatban a gyermek önmagáért és a tanulás öröméért, vagy a maga által megfogalmazott személyes célok érdekében szerzi be a tudást, tapasztalást.  Saját lelkesedéséből és fejlődni akarásából tanul annyit, amennyit képes befogadni. Ez segíti őt a kiteljesedésében. Képességeinek megismerésében és a tanulási folyamatban egy szabad közösség adja a háttér támogatást. 


A csoport célja, hogy a szabad tanulás minőségét kidolgozva rátaláljon olyan működő vagy induló kezdeményezésekre, melyek a szabad tanulás elemeit tartalmazzák. Ezeknek a kezdeményezéseknek egy olyan szellemi teret biztosítson, amely segíti kibontakozásukat, fejlődésüket és összekapcsolódásukat.


A célból fakadó tevékenységeink


- Megkeresünk és meghívunk szabad tanulási programokat kezdeményező embereket, közösségeket. Valamint azokat is, akikben ott a szándék, hogy egy szabad tanulási kezdeményezésben a jövőben részt vegyenek.
- Esetmegbeszéléseket tartunk, tapasztalatokat cserélünk.
- Tudástárat építünk a működő jó gyakorlatok gyűjtésével, rögzítésével.
- Kapcsolati hálót építünk és támogatjuk a helyi kezdeményezések közötti együttműködéseket.

Csoport megállapodás:

A Portál közösségi megállapodásán felül az alábbiakban állapodnak meg a csoport tagjai:


A csoport működésének kiemelt alapértéke a felelősségteljesség és a kölcsönös tisztelet, elfogadás.


A csoport tagságra vonatkozó megállapodás

- A csoport tagjaként lelkiismeretesen megfogalmazom, hogy miért vagyok a csoportban: mi mozgat ebben a témában és milyen konkrét cselekvésekkel tudok hozzátenni a csoport működéséhez.
- A közleményeket elolvasom, ha abban visszajelzés, kérés szerepel, arra válaszolok.
- Feladataimat a vállalt időre és minőségben teljesítem. Ha ez várhatóan nem sikerül, jelzem társaimnak, hogy megoldást keressünk a helyzetre.


A csoport találkozókra vonatkozó megállapodás

- A meghirdetett eseménynél jelzem, hogy részt tudok-e venni vagy nem.
- Ha valami közbejön, akkor jelzem a csoportban, hogy mégse tudok jönni az eseményre.
- Az esemény témáját a találkozó előtt elolvasom és ahhoz tartom magam.
- Figyelmesen és tisztelettel hallgatom meg a másik gondolatait és ötleteit. Nincs buta ötlet és gondolat, hiszen nagyon új úton járunk, kísérletezünk, a régi rutinok alapján nem tudjuk megítélni a felmerülő elképzeléseket.
- Ha adatik bátorság, kipróbálok dolgokat, amikről itt beszélünk, próbálom megvalósítani és erről visszajelzést teszek társaimnak.


A csoport találkozókra vonatkozó megállapodás a nyilvánosan meghirdetett programokra is érvényes, azok leírásában helyet kap.


 


A csoport magforrás típusú szerveződésként működik. Az alábbiakban a Mag megállapodását olvashatjátok.

A Mag csapat tagja őszintén, nyíltan kommunikálnak egymással. Ez működésünk egyik alappillérje. Azt, hogy hogyan működünk, egyenrangú partnerként alakítjuk ki.
A Mag célja: a feladatban maradni és a csoportot is lendületben tartani. A tagok önkéntesen, egyenként, annyi feladatot vállalnak a csoport működésében, amennyit lelkiismeretesen, jó érzéssel képesek megtenni.


Ehhez azonban elengedhetetlen a tagok elkötelezettsége a haladás irányában. Annak szellemében vannak a csoport működésének alakítói, amiért a csoport létrejött. Ebben az esetben is fontos a megbízhatóság. A döntési folyamatokban mindannyian részt vesznek.


A szervezői megbeszéléseket úgy alakítják, hogy lehetőség szerint mindenki jelen tudjon lenni. Ellenkező esetben az eseményről készült felvételek később meghallgathatóak.


A Mag csapat fontosnak tartja az elhangzott ötletek, javaslatok gyakorlatban történő megvalósítását és az arról készült beszámolók előterjesztését tapasztalatcsere és az egymástól való tanulás céljából.


A Mag csapat nyitott új tagok csatlakozására, amennyiben számára a Mag megállapodás elfogadható és abban tud működni.

Létrehozva: 2023-10-25, módosítva: 2024-05-25

A csoport csatlakozáshoz lépj be vagy regisztrálj az oldalon!