Jóllét Forrás

találkozási tér

Különbségek a Facebook és a Jóllét Forrás között

Sokan vannak még a Facebook-on, ám egyre kevésbé aktívak ott és egyre kevesebbekhez is jut el a híre az új világ építőinek.

Azt is tapasztaljuk, hogy ott olyan témák és bejegyzések vannak előtérbe helyezve a láthatóságban, amelyek jellemzően nem a mi küldetésünkhöz és szándékunkhoz kapcsolódnak.

Ez az összehasonlítás azt igyekszik feltárni, hogy mi a különbség a Facebook és a Jóllét Forrás találkozási tér oldal szemlélete, ebből fakadóan a működése és a lehetőségei között. 

A cél ezzel az összehasonlítással, hogy meglásd, melyik mire alkalmas, hol és hogyan kaphat szerepet az életünkben.

P. Horváth Andrea vagyok, új marketing szemléletben tevékenykedő kommunikációs segítő. 2011 óta használtam a Facebook-ot nem csak magán, hanem szervezeti célokra is. Az elsők között volt a vállalkozásomnak Facebook oldala. Sok éven keresztül készítettem és menedzseltem ügyfeleim oldalait és fizetett hirdetéseit, 2016-tól pedig tanítottam is másokat az üzleti jellegű használatra.
2018-tól eszméltem, hogy már nem a kapitalista rendszert szeretném támogatni a tudásommal, akkor kezdtem el egy másféle marketinget kialakítani, amelyre ma az új marketing szemlélet elnevezést használom. Ennek során mindazt, amit a Facebook-ról tudok, újragondoltam az új szemléletben. 

Az elmúlt hónapokban-években azt is tapasztaltam, hogy egyre több a fennakadás a Facebook működésében, a felhasználók is fogynak és mind kevésbé aktívak, néhány embert kivéve. Sok a rosszindulatúság, a méreg, a magamutogatás. Olvashatunk arról, hogyan hat az önbecsülésre, önképre, lelki állapotra a használata. Azt tapasztalom, minden tiszta szándékom ellenére is, hiába kommunikálok ott a pozitív jövőképről és a kapcsolódó cselekvéseimről, szinte senkit nem ér el, annyira torzított már a kommunikációs tér.

2022 óta a Jóllét Forrás oldal fejlesztésében és kommunikációs feladataiban vállalok szerepet. Elkötelezett vagyok annak az új világnak a felépítésében, amelyet az oldal és az általam alapított A Keltető közösségi tér, csoport leírásában is megtaláltok. Ezzel a háttérrel igyekszem most egy valós és követhető összefoglalót átadni.

 

Háttér

A Facebook (Meta) egy profitorientált USA-beli kapitalista nagyvállalat, részvénytársaság.

A Jóllét Forrás oldal egy közösségi önkéntes vállalásra épülő keret, amelyhez jelenleg támogatásként kapunk egyik társunktól, aki szerverhelyet biztosít az oldal számára. A domaint pedig saját erőből tartjuk fent társammal. A Jóllét Forrás oldal mögött egyébként nincs cég vagy szervezet, amely a jelenlegi rendszerben lenne beágyazódva. Jelenleg nincs komolyabb anyagi támogatásunk. Adomány, felajánlás, közösségi támogatás: ezt a formát tudjuk elképzelni hosszabb távon, hogy fejleszteni, dolgozni tudjunk.

Cél

A háttérből adódóan a Facebook célja, hogy minél több bevételre és profitra tegyen szert, ami miatt a felhasználók szokásait monitorozza és azt átadja más cégek és szervezetek számára, hogy azok valamiféle (anyagi és/vagy saját ügyhöz kapcsolódó) hasznossággal használhassák.

A Jóllét Forrás oldal célja, hogy segítse egymásra találni és egymáshoz kapcsolódni az új világ építőit annak érdekében, hogy a közös jóllétünk megvalósulhasson. 

Földrajzi kör

A Facebook világméretű virtuális tér.

A Jóllét Forrás oldal a magyarságra összpontosít. Ez elsősorban a jelenlegi Magyarországot jelenti, az itt megvalósuló közösségi és építő tevékenységeket, ám vannak határon túli társaink is. Csak magyar nyelvű az oldal.

Működési alapok, szabályozás, megállapodások

A háttérből és célból következően a Facebook működése arra épül, hogy minél inkább “függővé” tegye a felhasználókat, hogy azok mind több információt befogadjanak, amelyeknek egyre nagyobb része fizetett hirdetés.

A Jóllét Forrás oldalon nincs hirdetés, reklám, üzleti vagy hatalompolitikai tevékenység.

A Facebook a profilozás miatt olyan buborékokat képez, hogy egy idő után csak azokat az ismerősöket és oldalak, csoportok bejegyzéseit látjuk, akikre kattintottunk, megosztottuk, hozzászóltunk. Illetve még olyan tartalmakat ajánl, amelyekben azok a kulcsszavak szerepelnek, amelyeket a monitorozásunk során feltárt, mint szerinte bennünket érdeklő témákat. Ilyen módon algoritmus szabályozza, hogy mit lássunk. 

Ugyancsak komoly cenzúrázással minősít tartalmakat, a kapitalista és abban általánosan elfogadott irányelvek alapján. Ilyen módon a szabad vélemény nyilvánítását csak abban a keretben tudja értelmezni, ami a világrend vezető irányelveivel egyezik. Így fordulhat elő, hogy olyan tartalmakat, amelyek másképp gondolkodnak például a háborúról, gazdaságról, valamint amelyek nem egyeznek a materialista tudományos szemlélettel, "enyhébb esetben" az elérését fogja vissza, "súlyosabb esetben" álhírnek minősíti, korlátozza vagy letiltja a felhasználót, oldalt, csoportot, eseményt. Számos hazai példát is láthatunk erre.

A Jóllét Forrás oldalon nincs profilozás, nincsenek sem algoritmusok, sem buborékok. Mindenki mindent láthat, ezt nem irányítja senki, csakis a felhasználó valós saját érdeklődése és ideje. Ha valamely csoportnak tagja, annak bejegyzéseiről, valamint írásokról, eseményekről időrendi sorrendben kap értesítést.

Az oldalon egyedüli szempont az, hogy a közös jólléthez, az új világ építéséhez kapcsolódó bejegyzések, csoportok, események és írások kaphatnak helyet. Valamint hogy az oldal megállapodásában foglaltak szerint vagyunk itt együtt. Ebben a szellemiségben nincs egyetlen kőbe vésett igazság, amit mindenkinek el kellene fogadnia.

Mindenki, aki az oldalon fent van, nekünk, a működtetőknek jelezheti, ha valami nincs rendben, ám önhatalmúlag mi nem tiltunk senkit és semmit. A csoportok esetében is annyi az irányelv, hogy a csoport saját megállapodása nem mehet ellenébe az oldal megállapodásának, és a megállapodás betartásáról a csoportok önmaguk gondoskodnak.

Szándékok 

A Facebook szándéka, hogy minél több időt töltsenek ott a felhasználók. Ennek érdekében vezet be újabb funkciókat és válogatja be a hírfolyamba az érdekes, vicces, felháborító vagy egyáltalán, aktivitást jó eséllyel kiváltó bejegyzéseket. Egy párhuzamos világot, virtuális valóságot teremtett.

A Társadalmi Jóllét Portál szándéka az, hogy támogassa, ne helyettesítse a valós emberi kapcsolódásokat. Emiatt a fejlesztések azt célozzák elsősorban, hogy ismerkedni tudjunk, összekapcsolódhassunk ugyan, ám a hús-vér világban folytassuk a kapcsolódásokat, közösségeinkben, társainkkal közös cselekvésekben.

A tempó

A Facebookon igen nagy még mindig a tempó, még ha csökken is a felhasználói aktivitás, ezt szinte nem venni észre. Ennek oka, hogy mesterségesen pörgetik a hírfolyamokat ajánlásokkal, fizetett hirdetésekkel és a saját üzeneteikkel is. A tartalmakból pedig szintén a könnyen-gyorsan fogyasztható videók élveznek elsőbbséget. Ez a pörgés nem vagy csak korlátozottan alkalmas mélyebb tartalmak átadására. Ráadásul nagyobb teret enged a manipulációnak is: hatásvadász címek és mondatok, látványos képek jellemzik.

A Jóllét Forrás oldal tempója nyilvánvalóan a kevés felhasználó miatt is lassú, ám tudatosan sem pörgetjük fel. Csak arról kapsz értesítést, ami közvetlenül érint, magad választhatod meg, mit nézel meg az oldalon. A Történések fül alatt gyűjtjük össze a legutóbbi történéseket, így ha kevés az időd, elegendő lehet a harangra kattintani az értesítések miatt és megnézni a Történéseket. Ezen felül jellemzően havonta készítünk egy hírlevelet, amiben beszámolunk a történésekről és a fejlesztésekről. Nem alkalmazunk ajánlásokat, nincsenek priorizált tartalmak és formák, valamint hirdetések sincsenek. Van ugyan külön fül Ajánló néven, ám ebben olvasni-nézni valót ajánlhat bárki. Összességében azt mondhatjuk, hogy a mélyebb tartalmaknak van itt helye.

Profilok, bemutatkozások

A Facebook regisztráció során elegendő nevet, születési dátumot és mail címet megadni. Minden egyéb választható. Általános információkat tehetünk fel és még egy-egy mondatot, gondolatot írhatunk magunkról. Fotót sem szükséges feltenni. Mindezek miatt egyszerűbb hamis profilt készíteni, amellyel többen élnek is.

A Jóllét Forrás oldalon a regisztrációkor három fő kérdést teszünk fel, ami kapcsolódik az oldalon megfogalmazott küldetéshez. A regisztráló bemutatkozója akkor válik láthatóvá, ha fényképet is feltölt. Így valós személyek tudnak jelen lenni az oldalon, akik elmondják, miért és hogyan kapcsolódnak ehhez a térhez.

Mire használható

A Facebook alapításakor az volt a cél, hogy közösségi oldal lehessen, ahol a neten tudnak egymáshoz kapcsolódni emberek. Majd megjelent a közösségi média kifejezés, amely szerint információt áramoltassunk már nem csak a hírportálokon, hanem közvetlenül is. Emiatt itt mindenféle dolgokat megosztanak az emberek: hol jártam, mit ettem, mi történt a családban, a háziállatokkal. Valamint politikai és üzleti híreket is megosztanak, véleményt cserélnek mindenféléről. Ezért azután az élet minden területét át tudja hatni, a magánélettől az üzleten keresztül a valláson át a művészeti élményekig. Nagyon széles az értékrend is, amelyben ez zajlik, aminthogy bárki használhatja a felületet.

A Jóllét Forrás oldal kifejezetten azoknak ad teret, akik gondolkodnak és cselekednek a társadalmi jóllét megvalósulása érdekében. Ilyen módon leginkább a közösségi-társadalmi létterünk kap itt helyet. Ám az egyénen keresztül a személyes megélések, a művészet, világnézet, vélemény nyilvánítás is belefér azzal, hogy az új világ építésének része-e. Elsősorban azonban a való életbeni kapcsolatok kialakítására és szervezéshez használható.

Funkciók

A Facebook széles lehetőségekkel bír: magán és üzleti-szervezeti profil, akár több oldal külön is az egyes tevékenységi területeknek, bejegyzés írása, megosztások, események, csoportok, chat, élő videó, videós-képes tartalmak megosztása, elhelyezése. Tudunk mások üzenőfalára írni, hozzászólni (ahol engedélyezik), tudunk ismerősöket jelölni, meghatározhatjuk, ki lássa a bejegyzéseinket.

Ismerősnek jelölés, meghívás csoportba: ezeket a funkciókat gyakran és sokan használják.

Az a tapasztalat, hogy oldalakra és eseményekre meghívásról jelenleg nem kapunk értesítést.

A Jóllét Forrás oldalon is megvan a lehetőségek többsége. Itt egyéni bemutatkozások vannak, valamint csoportokat lehet alkotni, azokhoz csatlakozni. Lehet írást, kezdeményezést és eseményt létrehozni. Jelenleg csoport szinten van lehetőség beszélgetéseket indítani, azonban tervezzük, hogy egyéni oldalon is lehessen bejegyzéseket is írni, amelyekhez mások hozzászólhatnak. Az fontos ugyanakkor, hogy ezek a bejegyzések összhangban legyenek a Portál vállalásával és a megállapodással. Azaz nem “cicás”, “utazós”, “reklám”, “politizáló” bejegyzésekről van itt szó, hanem olyan témákról, amelyek az új világunk építéséhez kapcsolódnak. Előrevivő gondolatok, vélemények, információk.

Meghívhatunk csoportba és eseményre társakat. Az oldalra is tudunk meghívót küldeni azoknak, akik még nincsenek itt. Minderről email értesítést kapnak az érintettek

Az oldalon élő chat nincs, ám a társaknak közvetlen magán üzenet küldhető, amelyet emailben kapnak meg. Illetve a bemutatkozásnál szereplő email címen fel tudjuk venni egymással a kapcsolatot, onnan pedig más online vagy hagyományos, személyes kommunikációs eszközökön is folytathatjuk a párbeszédet.

Élő videó és beágyazott, feltöltött videós tartalmak nem lehetségesek. Helyette azonban hivatkozást tudunk elhelyezni egy ilyen tartalomra.

Jelenleg nincs olyan funkció, hogy ismerősnek jelölhessünk egy társat. Mivel ez leginkább a buborékképződéseket segítené elő, ezért ezt nem is gondoljuk megfelelőnek. Helyette azt tervezzük, hogy ha valakinek a bejegyzéseit és tevékenységét szeretnétek követni, arról értesítést kapni, illetve valakinek a bejegyzését követni szeretnétek értesítéssel, arra legyen lehetőség. Amint ez a fejlesztés megtörtént, értesítünk róla.

Külcsín

A Facebook az évek alatt folyamatosan gondot fordított arra, hogyan néz ki a felület. Ez egyezik azzal a szándékával, hogy saját virtuális világot hozzon létre, amin belül tartja a felhasználókat. Ezzel együtt egyre bonyolultabbá és kevésbé áttekinthetőbbé is vált a felület.

A Társadalmi Jóllét Portálnál a letisztult, egyszerűen áttekinthető felület fejlesztése volt a cél. Azzal egyezőleg, hogy ez a felület mindössze támogatni és nem helyettesíteni kívánja az élő kapcsolatokat.

Felhasználóbarát

A Facebook nagy gondot fordít arra, hogy eligazodjanak az emberek az oldal használatában. Legyen az magán vagy üzleti célú használat. Ez részben sikerült. A legutóbbi változások során jelentősen átrendezte a felületet, így azt újra meg kell szokni, keresgélni, mit hol találunk. A magánhasználathoz van Súgó, az üzleti használathoz pedig információs buborékok, tudástár és chatbot ügyfélszolgálat is. Ezeknél az automatizálás és robotizálás az irány. 

A Jóllét Forrás oldalon lehetőség szerint minden ponthoz készítettünk információs leírásokat. A regisztrációs folyamatban és az értesítéseknél használunk automatizált folyamatokat, amennyit muszáj. Ezen felül emailben tudunk támogatást vállalni jelenleg. Valamint online élő beszélgetéseket szervezünk időnként és hírlevelet készítünk, hogy segítsünk Benneteket az oldal használatában és visszajelzéseket is kapjunk a fejlesztésekhez.

Fejlesztési folyamat

A Facebook fejlesztéseit alapvetően az üzleti érdek szabja meg. Nincs közvetlen visszajelzési lehetőség, hogy kérjünk, javasoljunk fejlesztést. Egy dedikált csapat monitorozza, teszteli a működést és azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább “diktál”: fogadd el, használd, ez van. Illetve arról igyekszik meggyőzni, hogy jó ez neked.

A Jóllét Forrás oldal fejlesztése jelenleg úgy zajlik, hogy mint elkötelezett új világ építők, mi ketten is folyamatosan beszélgetünk, mit lehetne másképp-jobban. Ebből születnek a fejlesztési feladatok. Van tere annak is, ha bárki felhasználó javasol: űrlapot hoztunk ehhez létre, valamint az élő találkozóknak is ez az egyik célja. Arra törekszünk, hogy idővel már valóban közösségi tudjon lenni a fejlesztés. Ám ehhez szükséges, hogy Ti is aktívan használjátok, gondolkozzatok az oldallal és elmondjátok igényeiteket.

Felhasználói aktivitás

A Facebook felhasználók száma hatalmas, a felület jól bejáratott, jól odaszoktunk az évek során. Ezért jelentős az aktivitás is ott.

A Jóllét Forrás oldalon még kevesen vagyunk és még esetleges az aktivitás is. Inkább a csoportokban van élet, ha ott a szervezők elindítanak eseményt, beszélgetést. A többi pont, mint a Kezdeményezések vagy Írások, egyelőre inkább a mi kettőnk “termékei”. Azt is látjuk, hogy nehezen megy a gyarapodás. Kevés még a csoport, alig írnak a felhasználók bejegyzéseket, általában a bemutatkozás elkészítéséig jut a többség.
Ennek okát mi nem látjuk, erről Ti tudtok visszajelzést adni.

A többi Rajtad áll

Végül azzal zárom ezt az összefoglalót, hogy a Jóllét Forrás oldal sorsa, fejlődése leginkább a regisztrált társakon múlik. Hogy szántok-e időt a használatára, és másokat is hívtok-e erre a felületre, akár egyénileg, akár olyan módon, hogy a közösségeiteknek ezt a teret választjátok, hogy itt alakítotok ki csoportokat. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen hatalmasságnak, mint a Facebook, a beágyazottsága, a maga marketingje és működése lehengerlő. Nem tudunk és nem is akarunk ezzel versenyezni. Mi a közösség erejében, a valós emberi kapcsolatok hálózatában hiszünk. Hogy saját tapasztalatokat gyűjtve, másokat meghívva mind több olyan ember idetalál, aki az új világ építésében részt vesz és keresi hozzá az online szervező és kapcsolati teret. 

Ránk pedig továbbra is számíthattok a támogatásban és a fejlesztésben.

Köszönjük szépen, hogy időt szántatok erre az összefoglalóra! 

Szeretettel:

Andrea és Ottó

A Jóllét Forrás Mag csapataP. Horváth Andrea, 2023-08-07, módosítva: 2024-05-24

<< Írások