Jóllét Forrás

találkozási tér

Kezdeményezések

Mi az a kezdeményezés?

A kezdeményezés lehet:

 • egy ötletet valaki vagy valakik indulásra késznek gondolnak, akár már el is kezdték a megvalósítását vagy előkészítését, ám még társakat várnak ahhoz, hogy a kezdeményezés meg is valósuljon, működjön vagy fenntarthatóan fejlődhessen
 • olyan program, cselekvés, ami már működik és a kezdeményezés tagjai szeretnék ezt megmutatni a Jóllét Forrás oldalon

Milyen kezdeményezésnek van helye a Jóllét Forrás találkozási tér oldalon?

 • Az oldalon már jelen lévő személy(ek) saját ötletéről legyen szó.
 • A kezdeményezés szolgálja a közös jóllét megvalósítását.
 • Mindez az oldal Közösségi megállapodásával legyen összhangban mind tartalmát, szándékát, értékrendjét illetően.

Ha bizonytalan lennél abban, hogy a Te kezdeményezésednek van-e itt helye, kérdezd a Jóllét Forrás Mag csoportot!

Hogyan hozhatsz létre kezdeményezés bejegyzést az oldalon?

Nézd meg a Kezdeményezések menüpontot. Azért is érdemes szétnézned itt, mielőtt a sajátodat feltennéd, mert könnyen lehet, hogy más valaki már dolgozik egy hasonló kezdeményezésen és össze tudtok kapcsolódni. Egy megbeszélésen tisztázhatjátok, hogy együtt tudtok-e működni benne vagy eltérő a célotok-elképzelésetek annyira, hogy külön kezdeményezéseket visztek tovább.

Ha a saját kezdeményezés bejegyzés létrehozása mellett döntesz, az oldalra belépés után kattints a Kezdeményezések menüpontra, majd pedig a jobb felső részen az Új kezdeményezés gombra.

A felnyíló szerkesztői felületen haladj a kérdések mentén.

 • Megnevezés
  Ez lehet egy fantázianév vagy a kezdeményezés nagyon rövid tartalma.
 • Mutasd be a kezdeményezésed
  Az információs buborék segít abban, hogyan tudod úgy bemutatni a kezdeményezést, hogy minden fontos tudnivaló szerepeljen benne: Miért indítod ezt a kezdeményezést? Milyen értékeket hordoz vagy támogat a kezdeményezésed? Hogyan szolgálja az új világ építését?  Itt egyszerű szöveges leírást tudsz közzétenni. Aki jelentkezik, hogy szeretne bekapcsolódni, vele érdemes egy nyitó megbeszélést szerveznetek, ahol részletesebben megmutathatod a kezdeményezésedet, ötletedet.
 • Te kezdeményezőként mit tudsz beletenni a megvalósításba?
  Ide írhatsz tudást, konkrét cselekvést, anyagi forrást, bármit, amivel a kezdeményezés létrejöttét és fejlődését Te magad segíted.
 • Kiket vársz társként a kezdeményezéshez?
  Itt részletesen leírhatod, kiket vársz még a kezdeményezés megvalósításához. Lehet ez speciális tudású, kapcsolati személy, szervező vagy bármilyen tudással, képességgel bíró ember, aki hozzá tud tenni a közös munkához.
  Ezt a pontot nem kötelező kitöltened, így ha épp nem vársz társakat a kezdeményezésbe, hagyd üresen.
 • Címkék a kezdeményezéssel kapcsolatban
  Itt azt a témát nevezd meg, amiről a kezdeményezés szól. Például gyerekeknek szabad kóruséneklési programot szervezel, a szabad tanulás a témakör, amibe ez tartozik.
 • Helyi csoport
  Ha a kezdeményezésed fizikai helyszínhez kötött, válaszd ezt. Így a kezdeményezésed felkerül az oldal térképére is
 • Láthatóság
  A szerkesztési oldal alján választhatsz, hogy a kezdeményezésed nyilvános legyen, azaz bárki elérje, vagy csak az oldalon regisztráltak láthassák. Ha utóbbit választod, hagy üresen a jelölőnégyzetet.

Amikor a kezdeményezésed elkészült, a Képfeltöltés pontnál egy képet is feltölthetsz. Érdemes ezt megtenned, hiszen egy képpel jól kifejezheted a kezdeményezésed lényegét.

Kezdeményezést törölhetsz és módosíthatsz is. Mindenki csak a saját kezdeményezését tudja módosítani és törölni.

További tudnivalók
A kezdeményezés a Jóllét Forrás Mag jóváhagyása után kerül fel. A jóváhagyás szempontjai: az oldal közösségi megállapodásában megfogalmazott küldetéssel és értékrenddel összhangban van-e, valamint a feltett kérdésekre választ ad-e. Ha az értékrenddel és küldetéssel nincs összhangban, elutasítjuk a megjelenést. Ha a feltett kérdésekre nem ad választ, hiányos, akkor a kiegészítést követően jóváhagyjuk.

A kezdeményezés kezelőjének vállalásai
 • A leírást élőn tartja, frissíti. Ha már nem időszerű, akkor törli a kezdeményezést.
 • Legalább félévente ír egy rövid hírt arról (kezdeményezés/Hírek fül), hol tart a kezdeményezés.
Aki nem teljesíti a vállalását, tudomásul veszi, hogy inaktívba kerül a kezdeményezése addig, míg nem pótolja a beszámolót.
 
Csoport létrehozása
 
Ha a kezdeményezésed megvalósítóinak közösségét is a Jóllét Forrás találkozási tér oldalon szervezed, létre tudsz hozni egy új csoportot. Először hozd létre a csoportot. Ezt követően a kezdeményezés leírása oldal alján válaszd ki a "Csoporthoz való hozzáadás/törlés" gombot. Ott válaszd ki a kapcsolódó csoportot. Így látható, hogy a kezdeményezésnek van itt szervező csoportja is.

Hogyan csatlakozhatnak mások a kezdeményezésedhez?

 • Aki már fent van az oldalon, őt a kezdeményezésed bemutató oldalána alján meghívhatod. Amikor elfogadta a meghívást, bekerül a kezdeményezés kezelői közé. Vagy egyszerűen csak írhatsz neki magán üzenetet, hogy szeretnéd, ha bekapcsolódna a kezdeményezésbe.
 • Az oldalon regisztrált tag szintén kezdeményezheti a csatlakozást. Erről a következő pontban írunk részletesen.
 • Aki még nincs fent az oldalon, ha a kezdeményezésed nyilvánosan elérhető, ezt a szöveget olvashatja: "Ha szeretnél kapcsolatba lépni a kezdeményezővel, kérjük, írj nekünk mailt és mi összekapcsolunk benneteket." Ha ilyen kapcsolatfelvételi mail érkezik, azt továbbítjuk Neked arra a mail címre, amivel az oldalon regisztráltál. Ezt követően Te magad dönthetsz, hogyan tovább. Ezzel a megoldásal védjük az adataidat és tesszük lehetővé számotokra azt az összekapcsolódást, amelyet mindketten szeretnétek.

Hogyan csatlakozhatsz mások kezdeményezéseihez?

Amint hogy az oldalon a már itt lévő emberek kapcsolódásait segítjük elő, így a közzétett kezdeményezésekhez is a regisztrált társak tudnak közvetlenül kapcsolódni.

Ezt kétféleképp teheted meg:

 • A kezdeményezéshez hozzászólást írsz. Ez lehet egy érdeklődő kapcsolatfelvétel, kérdés, egyeztetés kezdeményezése vagy konkrét felajánlása annak, amiben jártas vagy, amit hozzá tudnál tenni a kezdeményezéshez.
 • A kezdeményező személyt megkeresheted az oldalon közvetlenül, személyes üzenetben. Ehhez kattints a Kezdeményezések menüre. A kezdeményezések címei alatt találod a kezdeményező társak neveit. Kattints a választott kezdeményező nevére, így a személyes oldalára jutsz. Ott pedig az oldal alján írhatsz neki üzenetet, amiről ő email értesítőt kap.

Ha már eldöntötted és a kezdeményező is beleegyezett, be tudod kattintani a kezdeményezés bemutatása alatt, hogy "Résztvevő vagyok". Így megjelenik a neved a kezdeményezés résztvevői között.

Ha egy kezdeményezés nyilvános, akkor is láthatod, ha nem regisztráltál az oldalra. 
Ebben az esetben azonban közvetlenül nem tudsz kapcsolatba lépni a kezdeményezővel. Az adatkezelés miatt ugyanis az elérhetőségét mi nem tehetjük közzé. Te azonban megteheted azt, hogy ha nyilvános a bemutatkozása és közzétett rajta weboldalt, azon keresztül megtalálhatod az elérhetőségeit.
A másik lehetőség, hogy regisztálsz és belépsz az oldalra, így már közvetlenül kapcsolatba tudsz lépni a kezdeményezővel.

2023-12-13